Hey, makasih ya udah berkunjung kesini

Koleksi Batu Akik dan Batu Langka

Koleksi Batu Akik dan Batu Langka
Berikut ini Koleksi Batu Akik dan batu Langka :

1. batu hakikat

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

batu hakikat asalnya ialah batu bukit/ gunung. Ada juga orang mengelarkan batu ini sebagai batu badar lumut. Ini kerana ia mepunyai sejumlah tumbuhan lumut didalamnya dan ia ialah batu hidup bersifat sejuk. Dikatakan batu ini mepunyai khasiat seperti kasihkut:
menundukkan musuh, menghilangkan sakit dan meyembuhkan penyakit, menghindarkan ganguan makhluk halus, menghilangkan darah gemuruh, serta untuk keselamatan diri


2. batu panca nur

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

batu panca nur atau pancha warna ialah sejenis batu akik bercirikan lebih dari dua ke lima warna. Kelebihan dimata umum ialah pada lima warna ini iaitu merah, hijau, kuning, hitam, putih kerana mempengaruhi kekuatan lima pancaindera manusia. batu panca nur yang asli ialah kalau dipegang terasa berat dan getarannya. batu panca nur ini kekuatannya dikatakan mepunyai khasiat seperti kasihkut:
- memancarkan cahaya wajah yang menawan kepada sipemakainya
- memancarkan seri kewibawaan lalu akan dihormati oleh orang sekeliling. - membangkitkan rasa percaya dan keyakinan yang tinggi dikhalayak ramai
- menjadikan musuh tidak berupaya untuk membuat sesuatu yang jahat pada kita.
- orang akan menjadi kagum, sangat percaya dan tertegun dengan kata-kata kita.


3. batu lafadhbatu lafadh ialah berbentuk/ bergambar/ bertulis secara semulajadi padanya kalimah Allah atau huruf-huruf kalimah. Amat-amat jarang ditemui di dunia perbatuan. Jika ditemui batu jenis ini, sobat perlu berhati-hati dan meneliti sepenuhnya kerana terdapat banyak batu-batu campuran yang dibentuk seakan batu-batu yang asli yang mana disebut batu sintesis.


4. batu serai

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

batu serai hanya diperolehi daripada pokok serai kampung yang berbunga atau pada tumbuhan-tumbuhan yang mengeluarkan bunga seakan bunga padi. Untuk makluman semua, pokok serai ialah tumbuhan yang amat sukar untuk mengeluarkan bunga dan pokok serai yang mengeluarkan bunga amat sukar dan jarang-jarang untuk ditemui. Jika ditemui pokok serai berbunga, untuk mengambil batu-batu yang terdapat dibahagian bawah perdu pokok serai tersebut memerlukan kaedah dan cara-cara yang tertentu dan hanya orang-orang yang arif dengannya aja yang berjaya memperolehkan batu serai. Terdapat pelbagai jenis warna yang biasa didapati seperti warna merah, kuning, warna jernih, biru,hijau dan unggu. Kelebihan dan keistimewaan batu serai dimata umum ialah untuk pemanis dan pelaris.


5. batu zamrud

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

emrald atau zamrud ialah batu permata bewarna hijau yang sentiasa dikagumi ramai sejak dahulu lagi. Peminat batu cincin kebanyakannya mengsayai batu ini ialah amat cantik dan berkhasiat tinggi dari segi spiritual. Kekerasan zamrud dalam skala mohs ialah diantara bacaan 7 hingga 9. Sememangnya batu zamrud ialah sangat berharga dan tidak ramai yang dapat mepunyainya kerana faktor harganya yang agak tinggi. Zamrud jarang dijumpai didalam saiz yg besar dan batu zamrud yang paling bernilai/ paling tinggi kualitinya berasal dari negara colombia yang harganya boleh mencecah sehingga puluhan ribu ringgit. Emrald atau zamrud ialah batu permata atau birthstone untuk mereka yang lahir dalam bulan mei. Walaubagaimanapun batu ini tetap sesuai dipakai oleh sesiapa sahaja dengan tidak mengira bulan kelahiran. Pada masa dahulu, zamrud hanya dipakai oleh golongan bangsawan,raja-raja dan pembesar negara sebagai simbol keagungan dan kekuasaan. Para pemakai batu zamrud juga percaya dan yakin batu ini akan memkasih keuntungan da keyakinan yang tinggi.


6. batu badar besi

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

batu badar besi juga biasa disebut sebagai batu pati ayam atau istilah sainsnya ialah magnetsteen kerana kalau diajukan besi magnet padanya, batu tersebut akan bergerak berputar-putar. Masyarakat umum mengenali batu badar besi dalam golongan pusaka mistik yang diyakini memkasih khasiat dan kelebihan yang banyak.
batu badar besi mengandungi unsur ferum dengan kandungan oksigen yang tinggi sehingga mepunyai warna abu kehitaman dan mepunyai kekerasan 5-6 skala mohs. Sebenarnya batu badar besi banyak dijumpai didaerahbrazil, mexico, australia dan amerika yang mana dekat dgn kawasan pergunungan yang sering terjadi banjir lahar ratusan tahun dahulu.
cerita masyur yang diketahui mengenai khasiat batu badar besi ialah banyak sekali. Yang paling utamanya ialah anti senjata tajam atau kebal bahkan kebal kepada peluru. Lainnya ialah sebagai psupaya diri, mampu melindungi pepunyanya dari bahaya sihir, anti cukur dan menghindarkan aura jahat.7. batu kecubung

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

amethyst yang juga dikenali sebagai kecubung ialah batu yang berwarna ungu. Kecubung berasal dari perkataan greek yang bermaksud penawar dimana wujud kepercayaan lama menunjukkan arak yang diminum di dalam gelas amethyst tidak akan menyebabkan sipeminumnya menjadi mabuk. Amethyst atau kecubung mepunyai kekerasan 7 pada skala mohs. Kecubung dipercayai telah mula digunakan sejak zaman awal mesir kuno. Kecubung yang berkualiti hanya boleh didapati di negara-negara seperti brazil, uruguay, sikasiha, russia dan india. batu kecubung ialah batu permata yang popular sebagai bahan perhiasan raja-raja dan pembesar-pembesar negara zaman lampau. Selain warna ungu, ia juga mepunyai beberapa warna yang menarik. Contohnya bewarna merah jambu tetapi kecubung yang paling berharga semestinya bewarna ungu kebiru-biruan. batu kecubung/ amethyst ialah birthstone untuk mereka yang lahir pada bulan februari. Dimata umum masyarakat, kelebihan dan keistimewaan kecubung ialah untuk pengasihan dan dapat mewujudkan aura menawan kepada pemakainya.


8. Delima merahruby atau batu delima merah dikenali kerana warna merahnya yang menggambarkan perasaan cinta, kuasa dan kemegahan. Inilah raja segala batu permata atau dikenali sebagai "king of germstone"yang begitu popular diseluruh nusantara bahkan seantero dunia. Delima merah amat sinonim dan mashyur dalam masyarakat melayu kerana kecantikan fizikal batu ini dan khasiat yang menjalarinya, batu ini juga sebenarnya terdapat dalam warna merah jambu (pink) dan merah hati (merah tua). Delima ialah batu permata yang sangat keras dengan ukuran 9 pada bacaan skala mohs. Delima yang paling popular tentunya berasal dari negara burma (kini myammar) kerana kualiti dan kecantikan batunya. Walaubagaimanapun terdapat juga bekalan batu delima yang berkualiti yang dilombong dari negara lain seperti negara afrika selatan, pakistan, afghanistan, tanzania dan negara india. Ruby atau delima ialah birthstone ataupun batu untuk mereka yang lahir pada bulan julai. Didalam pengentahuan masyarakat melayu nusantara, delima merah berada dalam mitos khasiat yang paling tinggi iaitu untuk pelindung diri dari ancaman jahat termasuk sihir, bagi pembesar atau pemerintah, ruby dikatakan dapat membuka aura keagungan yang menjadikan orang ramai patuh pada pemakainya. Kelebihan delima merah yang paling masyur dalam masyarakat melayu ialah kebal umum dan bagi golongan peniaga pula dikatakan untuk kekayaan. Ruby atau batu delima terbaik ialah dari negara burma dimana harganya mengikut timbangan karat.


9. Chrysoberyl cat's eye (mata kucing)

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

batu mata kucing atau 'cats eye' dikasih nama kerana kalau didalam kegelapan dan ada sedikit cahaya, maka akan muncullah segaris sinar pada batu ini mirip mata haiwan bernama kucing. Inilah uniknya batu ini sehingga ramai yang tergila-gila mencarinya. batu cats eye ini banyak terdapat dalam warna coklat kehitaman, kuning madu dan warna hijau muda. Cats eye mepunyai ketahan yang kuat kerana batu ini mepunyai kekerasan pada ukuran 8-9 pada skala mohs. Chrysoberyl ialah batu permata yang mepunyai nilai yang tinggi di pasaran dengan kualiti yang sangat baik. Negara pengeluar utama batu mata kucing ini termasuklah russia, tanzania, sri lanka, india, brazil, dan timur afrika. Cats eye @ chrysoberyl menjadi batu yang digemari oleh ramai peminat dan pengumpul yang profesional. Ini kerana batu permata ini sangat sukar untuk didapati dan harganya yang agak mahal. Cat's eye yang baik mepunyai cahaya sebagai jaluran di bahagian tengah. Kalau membeli batu yang asli, pastikan "mata kucing" pada batu tersebut berada di bahagian tengah dan "mata" tersebut boleh "terbuka" dan "tertutup" kalau batu itu dicondongkan. Kelebihannya dimata umum dikatakan banyak sekali seperti memkasihkan keyakinan dan menjadikan lawan /musuh gerun dan tsayat pada kita serta memkasih aura penarik kepada pemakainya juga dikaitkan dengan kesihatan (menghindar penyakit fizikal dan mengelak sihir).10. batu tiger eye (mata harimau)

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

batu tiger eye juga dikenali sebagai batu mata harimau ini tergolong dalam keluarga quartz. batu ini dikasih nama kerana warna dan jaluran cahaya yang meliputinya kalau dipsobatng seolah-olah seperti mata sang harimau yang sedang merenung tajam. Warna dominan bagi batu ini ialah kuning yang bercampur dengan hitam dan campuran coklat serta oren. Kekerasan skala mohs bagi batu tiger eye ialah pada bacaan 7 yang banyak dijumpai di negara afrika selatan, russia, australia barat, negara jerman dan china. Tiger's eye sesuai dipakai oleh semua golongan dan berbagai peringkat lapisan masyarakat. Khasiat dan kekuatan yang menjalarinya dipercayai menjadikan pemakainya akan digeruni lawan dan dihormati kawan, segala perintah dan kata-kata sipemakainya akan gampang diterima dan dipatuhi orang. batu ini juga dipercayai menjadi senjata menangkis pebuatan sihir dan jahat.

11. batu jarum mas

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

batu jarum mas termasuk dalam kumpulan batu-batu jenis quartz iaitu ia ialah jenis rutilated quartz. Terdapat banyak warna batu dalam kumpulan quartz ini seperti warna merah jambu, kuning, biru dan hijau serta hitam dan putih tetapi batu jarum mas biasanya mepunyai warna dominan jernih keputihan dengan didalamnya terdapat hablur warna kuning yang terbentuk memanjang seolah-olah seperti bentuk jarum. batu jarum mas mepunyai paling banyak jenis dan nama kerana quartz ialah salah satu unsur mineral yang paling banyak didapati dibahagian kerak bumi. Kekerasan batu jenis ini berada pada ukuran 7 skala mohs. Terdapat catatan menyatakan quartz ialah bahan yang biasa digunakan sebagai bahan mistik dalam mitologi orang asli australia yang menunjukkan batu ini mepunyai khasiat dan kelebihan yang besar dalam dunia mistik. Didalam masyarakat melayu nusantara, batu jarum mas dipercayai menjadi alat pertahanan diri dan untuk keselamatan pemakainya.

12. batu nilam (shaphire)

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

nilam juga biasa disebut sebagai sapphire atau safir. batu nilam amat dikenali didunia perbatuan sebagai batu yang digemari ramai pencinta batu permata dan sukar untuk diperolehi. Struktur mineralnya ialah berbentuk kristal tunggal aluminium oksida yang mana menyebabkan nilam mepunyai kekerasan yg cukup tinggi iaitu bacaan 9 pada skala mohs. Nilam dipasaran ketika ini banyak berasal dari negara burma, srilangka, thailand,russia, kalimantan indonesia dan juga afrika. batu permata nilam yg terkenal didunia ialah blue shaphire (safir berwarna biru) yang mana struktur mineral dan seratnya mepunyai keunikan pancaran cahaya yang berbeza-beza menjadikannya kelihatan amat mempersonakan. Terdapat juga nilam berwarna hitam, kuning dan putih tetapi harganya tidak standing dengan nilam berwarna biru. Kelebihan dan mitos yang menjalar pada batu nilam ini diyakini dapat menjernihkan fikiran, meningkatkan kekuatan fizikal dan kedamaian hati, membawa kebahagiaan, meningkatkan keyakinan dan tujuan hidup. Raja-raja dan para pemerintah negara memakai nilam untuk menampilkan wibawa dan sebagai pertahanan yg kuat terhadap bahaya. Keistimewaan dimata umum yang paling utama bagi batu nilam ini ialah menyerlahkan aura penarik bagi pemakainya. batu yang istimewa ini ialah birthstone atau batu yang sesuai untuk mereka yang lahir pada bulan september.

13. batu pirus (turquoise)

Jenis Batu Akik Dan Khasiatnya

batu pirus juga dipanggil sebagai "turqouise"dikenali ramai pecinta batu permata sebagai batu yang berwarna biru dan hijau dengan jaluran urat yang menarik dan unik terbentuk padanya. batu pirus mepunyai campuran mineral tembaga, aluminium dan ferum (besi) yang memkasihkan peranan terhadap pembentukan warnanya. Semakin biru warnanya menunjukkan kandungan tembaga didalamnya ialah tinggi dan jika warna hijaunya yang menonjol, menunjukkan kandungan ferum (besi) pula tinggi. batu pirus direkodkan mepunyai kekerasan pada bacaan 5-6 pada skala mohs. Ia banyak di jumpai di negara iran, afghanistan, israel, amerika dan negara mexico. Biasanya batu ini banyak dipakai oleh mereka yang berumur 40 tahun keatas. Peminat batu ini begitu teruja dengan pirus kerana keindahan dan keunikan urat-urat batunya yang terbentuk dengan menarik dan cantik. batu pirus yang paling terkenal dan tinggi harganya dipasaran ialah pirus berwarna biru atau hijau dari negara iran yang tidak mepunyai jaluran atau corak diatasnya. Khasiat yang menjalari batu istimewa ini dipercayai membantu dalam proses penyembuhan penyakit, memkasihkan ketenangan minda dan membuka aura kekuatan diri khususnya kekuatan dalaman atau rohani.

.
Demikianlah ulasan mengenai Koleksi Batu Akik dan Batu Langka. Semoga bermanfaat.
 
Copyright Empat Permata All Rights Reserved
Powered by Blogger